Polska Grupa Supermarketów pozytywnie ocenia stanowisko rządu w sprawie podatku obrotowego
Polska Grupa Supermarketów (PGS) pozytywnie ocenia stanowisko rządu w sprawie konsultacji branżowych i analizy wprowadzenia stawki progresywnej podatku obrotowego od sieci handlowych, o których informował Henryk Kowalczyk, minister w Kancelarii Prezesa RM i przewodniczący Komitetu Stałego RM (PAP, 29.11.2015).
2015-12-01, 11:53

PGS uważa, że proponowane przez nich rozwiązanie pozwolą zrealizować rządowy projekt i plan pozyskania 3,5 – 4 mld zł do budżetu Państwa, przy jednoczesnej ochronie polskich przedsiębiorców i opodatkowaniu sieci zagranicznych, które w znakomitej większości unikają płacenia podatku dochodowego w Polsce.

W ocenie PGS należy ustalić kilka progów podatkowych od obrotu, tak aby pozwolić rozwijać się rodzinnym małym firmom i średnim polskim sieciom handlowym. Istotnym - z punktu widzenia polskich, małych firm - jest pozostawienie 0% stawki podatku dla najmniejszych przedsiębiorstw, a najwyższej 6,5% dla podmiotów o obrotach przekraczających 7,5 mld zł.