Check Point przejmuje Protego, zapewniając bezpieczeństwo usług bezserwerowych
Check Point Software Technologies ogłosił przejęcie Protego, nowej firmy zajmującej się technologią bezpieczeństwa rozwiązań bezserwerowych. Dzięki przejęciu Check Point staje się pierwszym dostawcą zabezpieczeń w branży, który ma skonsolidowane rozwiązanie bezpieczeństwa do ochrony przetwarzania danych w chmurze (CWPP) i zarządzania stanem bezpieczeństwa (CSPM), zapewniając ciągłe bezpieczeństwo rozwiązań bezserwerowych z niezrównaną ochroną w czasie rzeczywistym.
2019-12-05, 10:54

Protego zapewnia bezserwerową technologię bezpieczeństwa, która zapobiega złośliwym atakom na funkcje bezserwerowe w czasie wykonywania i zapobiega wdrażaniu złośliwego kodu w środowisku produkcyjnym.

Szybka adaptacja bezserwerowych technologii obliczeniowych, takich jak AWS Lambda stanowi wyzwanie dla istniejących paradygmatów bezpieczeństwa chmury i aplikacji. Przejście na natywne aplikacje w chmurze wiąże się z wieloma nieodłącznymi podatnościami i potencjalnymi błędnymi konfiguracjami, które wymagają rozszerzenia rozwiązania bezpieczeństwa w celu ochrony funkcji i kodu.

Bezpieczne usługi obliczeniowe Kubernetes

Usługi bezserwerowe są najszybciej rozwijającą się kategorią usług w chmurze, z 50% wzrostem w stosunku do 2018 r. W ankiecie z 2019 r. 87% respondentów korzystało z technologii kontenerowych, co stanowi wzrost w porównaniu z 55% w 2017 r. Jednak szybkie adaptacje tych technologii stwarzają wyzwania dla organizacji w zakresie egzekwowania spójnego bezpieczeństwa i zgodności. Zwiększa to ryzyko błędnej konfiguracji i luk bezpieczeństwa, które narażają organizacje na ryzyko naruszenia danych i cyberataków.

Dzięki CloudGuard klienci mogą być pewni, że ich konfiguracje Kubernetes stale będą zgodne z ustalonymi podstawowymi poziomami bezpieczeństwa „kontenerów”, takich jak CIS Kubernetes Benchmark lub NIST 800-190. Nowa funkcjonalność uzupełnia istniejącą zdolność CloudGuard do zabezpieczania ruchu między Kubernetes oraz lokalnymi lub chmurowymi zasobami za pomocą IPsec VPN. Funkcja skanowania w CloudGuard wykrywa, ostrzega i eliminuje zagrożenia bezpieczeństwa i zgodności w środowiskach bezserwerowych.

- Bez względu na to, które zasoby chmurowe wybierane są przez organizacje, niezwykle ważne jest, aby firmy miały nad nimi pełną kontrolę, spełniając wymagania zarządzania bezpieczeństwem chmury (CSPM) - powiedział Zohar Alon, szef działu produktów chmurowych w Check Point. - Ulepszenia CloudGuard, osiągane m.in. dzięki zakupowi firmy Protego, zapewniają potężne możliwości CSPM we wszystkich wdrożeniach chmurowych w całym przedsiębiorstwie, stale analizując, wykrywając wszelkie błędne konfiguracje lub problemy z bezpieczeństwem, a następnie usuwając je. Dzięki temu organizacje mogą w pełni wykorzystać sprawność chmury bez obawy o bezpieczeństwo.

Robert Modliński