Polscy eksperci od Big Data w rankingu Financial Times 1000
Semantive, polska firma technologiczna specjalizująca się w Big Data i zaawansowanej analizie danych z wykorzystaniem sztucznej inteligencji, znalazła się na prestiżowej liście 1000 najszybciej rozwijających się przedsiębiorstw w 2021 roku wg Financial Times. Teraz spółka zamierza zatrudnić nowych pracowników, w tym programistów, którzy mają zasilić zespół odpowiedzialny za rozwiązania w chmurze.
2021-03-04, 12:14

Opracowany przez Financial Times oraz firmę Statista ranking wymienia europejskie przedsiębiorstwa, które w ostatnich latach uzyskały najwyższy skumulowany wskaźnik wzrostu. Na tegorocznej liście znalazło się jedynie 31 firm z Polski, najczęściej operujących w sektorze technologicznym.

Wśród polskich przedstawicieli (rodzime firmy stanowią zaledwie 3% sklasyfikowanych przedsiębiorstw) znalazło się m.in. Semantive, specjalizujące się w analizach Big Data. Choć pod względem zatrudnienia jest to jedno z najmniejszych przedsiębiorstw, to skumulowany wzrost (CAGR) wynoszący ponad 130% (perspektywa trzyletnia) uplasował firmę na wysokim 124 miejscu w Europie i 4 pozycji w Polsce.

Założona w 2012 roku spółka osiągnęła w 2019 roku blisko 2 miliony Euro przychodu, w porównaniu do 158 tys. Euro, jakie uzyskała trzy lata wcześniej.

- Jest nam niezmiernie miło znaleźć się w gronie najszybciej rozwijających się firm Europy. Wysoka pozycja Semantive potwierdza naszą skuteczność i zapewnia dodatkową motywację dla dalszego rozwoju firmy. Jeszcze w tym roku zamierzamy zaprezentować innowacyjne rozwiązania w zupełnie nowych obszarach działania. – mówi Maciej Migacz, CEO i współtwórca Semantive.

W związku z dynamicznym rozwojem Semantive systematycznie powiększa zespoły odpowiedzialne za rozwój technologii w chmurze. Firma poszukuje m.in. Cloud Developerów programujących w Pythonie z doświadczeniem w architekturze Azure.

Obecność na elitarnej liście Financial Times to nie jedyny sukces Semantive w ostatnich latach. W 2019 roku warszawska firma uplasowała się na 14 miejscu rankingu Deloitte Technology Fast 50 Central Europe, będąc najwyżej notowanym polskim przedsiębiorstwem.

Firma świadczy swoje usługi m.in. dla firm z sektorów zdrowia, przemysłu, nieruchomości czy finansów. Jak zapowiadają przedstawiciele Semantive, w tym roku spółka przedstawi nowe rozwiązanie z zakresu bezpieczeństwa, opartego o infrastrukturę CCTV oraz sztuczną inteligencję.

Robert Modliński