PGS postuluje wprowadzenie podatku od handlu z kwotą wolną 50 mln Euro albo odroczenie do 2017r.
Polska Grupa Supermarketów (PGS), sieć reprezentująca interesy ponad 600 sklepów Top Market, Społem, Delica , Minuta8, postuluje do rządu o wprowadzenie prostego systemu podatkowego dla sieci handlowych. W ocenie PGS powinna to być stawka progresywna płaska z kwotą zwolnienia od podatku dla przedsiębiorstw do 50 mln Euro przychodów.
2016-02-25, 11:00

Dziś, w obliczu wielu koncepcji, które nie zdały egzaminu i jedynie spolaryzowały polski sektor handlowy, rząd ma praktycznie 3 rozwiązania:

1. Wprowadzenie liniowego podatku z kwotą zwolnioną od 50 mln Euro
  2. Wprowadzenie podatku płaskiego, progresywnego z kwotą zwolnioną od podatku 50 mln Euro
  3. Odroczenie nowelizacji ustawy podatkowej do 2017 roku i dogłębna analiza skutków i możliwości finansowych dla całego sektora wraz z konsultacjami branżowymi

Pośpiech prac legislacyjnych, pozbawionych wnikliwych analiz i konsultacji jedynie spolaryzował rynek, budując wizję upadku wielu przedsiębiorstw z rynku i realne straty dla budżetu państwa w miejsce stabilnych dochodów z tytułu podatków dochodowych, VAT, ZUS i innych. Nasz postulat o wprowadzenie 50 mln Euro jako kwoty wolnej od podatku to efekt analizy europejskich firm i ich przychodów – średniej wielkości firma handlowa w UE osiąga właśnie takie przychody. Intencją rządu i podatku miało być zrównanie szans polskiego handlu z międzynarodową konkurencją. Tymczasem efekt okazał się zgubny dla rodzimych firm – podkreśla Michał Sadecki, prezes PGS.