Firmy zastępują funkcje działów IT aplikacją iMe
Rynek IT w Polsce rośnie w szybkim tempie – w ocenie analityków IDC średnio 4% rocznie. W ciągu najbliższych 3 lat (do 2019 r) jego wartość w Polsce przekroczy 6 mld USD. W bieżącym roku dynamika wzrostu ma sięgnąć nawet 5%. Wkrótce możemy zająć drugie miejsce w Środkowo-Wschodniej Europie.
2016-03-08, 11:15

W opinii specjalistów, Polska pod względem stopnia wykorzystania outsourcingu IT, znajduje się wśród średniej europejskiej. Korzystanie z takich usług deklaruje 45% menedżerów z polskich firm. Dla porównania – z outsourcingu IT korzysta ponad 50% przedsiębiorstw austriackich i tylko 37% firm z Rumunii czy Turcji.

Polskie firmy, w poszukiwaniu oszczędności, coraz częściej zastępują funkcje działów IT zewnętrznymi rozwiązaniami i aplikacją iMe. W tym roku firma iMe podpisała umowy z firmami ubezpieczeniowymi, finansowymi zastępując działy IT liczące ponad 500 osób. W sumie 500 informatyków w Call centre iMe obsłużyło ponad 150.000 zgłoszeń.

iMe to nie tylko oszczędności, lecz wygoda dla firm. Usługa zdalnego doradcy dostępna jest 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, co w przypadku tradycyjnego działu IT jest praktycznie niemożliwe. Grupa 500 dedykowanych inżynierów iMe zdalnie rozwiązuje problemy poprzez otrzymanie dostępu do komputera. O fenomenie tej usługi świadczy przede wszystkim to, iż może być wykorzystana w każdej wielkości przedsiębiorstwa, jak również w domu pracownika. Tym samym pracownik ma czas dla siebie, zaś wszystkie czynności związane z naprawą komputera robi specjalista iMe.

Utrzymanie jednego specjalisty IT w większości przedsiębiorstw to koszty sięgające 8500 zł brutto. W przypadku dużego działu takich pracowników jest kilkunastu lub kilkudziesięciu. W Polsce w średniej firmie, zatrudniającej ok. 60 pracowników przypada 4 specjalistów IT – programiści i tzw. Help Desk. Często jednak zajmują się rzeczami, które dalece odbiegają od ich faktycznych zadań – instalacje drukarek, czyszczenie komputerów, zamiast poświęcić ten czas na faktyczne utrzymanie profesjonalnych systemów czy serwerów, które są trzonem przedsiębiorstwa

Dlatego iMe upatruje swojego sukcesu w sektorze MŚP i sprzedaży 100.000 indywidualnych pakietów do końca 2016 r. - Optymalizacja wynika przede wszystkim z czasu oraz faktycznych kosztów. Miesięczny abonament bowiem wynosi 79 zł, wówczas pracownik ma stały dostęp do specjalisty, niezależnie od czasu czy miejsca, w którym pracownik się aktualnie znajduje. Korzystanie z iMe eliminuje przede wszystkim długi czas reakcji, przymus poświęcenia, jak i wysokie koszty – podkreśla Paweł Makowski, szef funduszu Largo Capital, pomysłodawca usługi na polskim rynku.

W przypadku współpracy z przedsiębiorstwem, przedstawiciele iMe w ramach umowy przeprowadzają analizę przedwdrożeniową poznając faktyczne potrzeby firmy. Pozwala to na poznanie specyfiki pracy firmy, potrzeby pracodawców, jak również określić faktyczne koszty i ich optymalizację. Wówczas określany jest zakres, jakie mają świadczyć specjaliści z iMe. Wykorzystanie takiej usługi nie pozostaje już trendem, ale jest koniecznością w przypadku nowoczesnych firm i ich zarządzania.

- Nasi pracownicy pracują u klienta jako konsultanci drugiej linii wsparcia. Zajmujemy się bardziej skomplikowanymi problemami dotyczącymi funkcjonujących w Polska Press Grupa aplikacji i systemów, w tym instalacją oprogramowania i naprawą oraz konfiguracją stacji roboczych. Dbamy również o to, aby wszelkie urządzenia w firmie: np. projektory, drukarki, skanery, telefony, funkcjonowały jak należy, współpracując w tym zakresie z grupą wsparcia IT oraz serwisami firm zewnętrznych – wyjaśnia przedstawiciel iMe