Check Point Software otwiera platformę edukacyjną “Mind”
Firma Check Point Software, wiodący dostawca rozwiązań z zakresu cyberbezpieczeństwa, uruchomił Check Point Mind, portal edukacyjny z zakresu bezpieczeństwa sieciowego, opracowany we współpracy z ponad 200 partnerami szkoleniowymi. Użytkownicy mogą zarejestrować się za pośrednictwem portalu i wybierać z szerokiej gamy kursów i programów dostępnych u ponad 200 partnerów.
2021-11-10, 10:58

W sierpniu 2021 r. prezydent USA Joe Biden spotkał się z wiodącymi firmami technologicznymi, aby omówić kwestie związane z cyberbezpieczeństwem, w tym potrzebę zatrudniania i szkolenia większej liczby specjalistów ds. cyberbezpieczeństwa. W samych Stanach Zjednoczonych brakuje prawie 465 000 specjalistów ds. cyberbezpieczeństwa, a globalnie liczbę tę szacuje się na około 2,72 miliona. W odpowiedzi na problem niedoboru specjalistów, firma Check Point Software Technologies uruchomiła platformę edukacyjną Mind.

- Wraz z ciągłym wzrostem cyberataków i coraz bardziej wyrafinowanymi zagrożeniami cybernetycznymi, Check Point Software, jest zaangażowany w udostępnianie edukacji i wiedzy w zakresie cyberbezpieczeństwa – powiedziała Liat Doron, wiceprezes ds. szkoleń i szkoleń w Check Point Software. Technologie. - Dzięki Check Point Mind staramy się wyposażyć każdego, od studentów po dyrektorów wyższego szczebla, w wiedzę i umiejętności w zakresie cyberbezpieczeństwa, pomagając zaspokoić globalne zapotrzebowanie na większą liczbę specjalistów ds. cyberbezpieczeństwa.

Check Point Mind oferuje zarówno darmowe, jak i płatne kursy zorganizowane w współpracy z ponad 200 partnerami edukacyjnymi takimi jak Coursera, Cybrary, edX, InfoSec czy Uniwersytet Nowojorski.

Wśród programów znajdujących się na portalu Check Point Mind znajdziemy m.in.:

• Akademia CISO: globalny program edukacyjny dla kadry kierowniczej wyższego szczebla, który pomaga opanować wszystkie rodzaje praktyk w zakresie cyberbezpieczeństwa i zmaksymalizować bezpieczeństwo, jednocześnie ucząc się równoważenia rozwiązywania problemów taktycznych ze strategicznymi obowiązkami przywódczymi.
  • HackingPoint: globalny program edukacyjny dla ekspertów ds. bezpieczeństwa, który pomaga opanować wszelkiego rodzaju techniki „Pen Testing” i praktyki w zakresie cyberbezpieczeństwa. Studenci kończący kursy HackingPoint zrozumieją, jak lepiej chronić zasoby sieci korporacyjnej.
  • SecureAcademy: edukacja w zakresie cyberbezpieczeństwa we współpracy z wiodącymi światowymi instytucjami szkolnictwa wyższego.
  • CyberPark: zbiór partnerstw i grywalizacyjnych wyzwań, które umożliwiają użytkownikom poznanie wyzwań bezpieczeństwa oraz wyszkolenie się w zakresie korzystania z rozwiązań Check Point.

Więcej informacji znajduje się pod adresem: checkpoint.com/mind/