Avanan wśród najszybciej rozwijających się firm rankingu Deloitte Technology Fast 500
Avanan, należąca do firmy Check Point Software spółka specjalizująca się w bezpieczeństwie poczty elektronicznej, po raz drugi z rzędu pojawiła się na liście rankingu Deloitte Technology Fast 500™, przedstawiającym najszybciej rozwijające się firmy z branży technologii, mediów, telekomunikacji, nauk przyrodniczych, fintech oraz technologii energetycznych w Ameryce Północnej.
2021-11-18, 13:06

Założony w 2015 roku Avanan ponownie został uznany za jedną z najszybciej rozwijających się dostawców zabezpieczeń poczty e-mail w chmurze. Firma opracowała opatentowane rozwiązanie API do powstrzymywania zagrożeń e-mail przed ich dotarciem do skrzynki odbiorczej (inline), które wykorzystuje silniki oparte na sztucznej inteligencji. Obecnie Avanan zatrudnia ponad 100 pracowników, chroni przeszło 5000 klientów i ponad 2,5 miliona skrzynek odbiorczych. Co istotne, rozwiązanie jest wdrażane w ciągu kilku minut i konfigurowane za pomocą zaledwie kilku kliknięć. W sierpniu br. firma została przejęta przez jednego ze światowych liderów bezpieczeństwa cybernetycznego – Check Point Software Technologies.

W tym roku Avanan został sklasyfikowany na 125 miejscu rankingu Technology Fast 500, będąc jedną z najszybciej rozwijających się firm z zakresu bezpieczeństwa poczty e-mail. Firma już drugi rok z rzędu obecna jest na prestiżowej liście stworzonej przez Deloitte. W 2020 roku zajęła 171 miejsce.

- Poczta e-mail niezmiennie jest głównym wektorem ataków prowadzącym do naruszeń, a koncentracja Avanan na zabezpieczaniu poczty w chmurze pozwoliła nam przewodzić rewolucji w zabezpieczaniu poczty e-mail przez organizacje — powiedział Gil Friedrich, wiceprezes ds. bezpieczeństwa poczty e-mail w firmie Check. Point Software Technologies. - Check Point Software i wiodące w branży zabezpieczenia oparte na interfejsach API firmy Avanan na nowo definiują ochronę poczty e-mail w chmurze i zapewniają najlepszą w swojej klasie ochronę poczty e-mail przed złośliwym oprogramowaniem. Organizacje na całym świecie mogą teraz unowocześnić swoje starsze rozwiązania za pomocą zabezpieczeń poczty e-mail jako usługi i chronić pakiety poczty e-mail i współpracy w chmurze przed najbardziej wyrafinowanymi atakami.

Aby kwalifikować się do wyróżnienia Technology Fast 500, firmy muszą posiadać zastrzeżoną własność intelektualną lub własną technologię, sprzedawaną klientom w produktach, które stanowią większość przychodów operacyjnych firmy. Firmy muszą mieć przychody operacyjne w roku bazowym w wysokości co najmniej 50 000 USD, a przychody operacyjne w bieżącym roku w wysokości co najmniej 5 milionów USD. Ponadto muszą działać na rynku przez co najmniej cztery lata i mieć siedzibę główną w Ameryce Północnej.

- Pandemia podkreśliła pilną potrzebę rozwiązań technologicznych w obszarach, takich jak opieka zdrowotna, fintech, technologie energetyczne, czy rozrywka, zatem poleganie na innowatorach, takich jak zwycięzcy Technology Fast 500, jest ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej - powiedział Christie Simons, partner Deloitte & Touche LLP - Firmy te nie znajdują się jedynie w czołówce, zmieniając sposób, w jaki prowadzimy działalność, ale, co najważniejsze, dostrzegają strategiczne znaczenie ciągłych innowacji, zwłaszcza w stale zmieniającym się świecie technologii.