Cyberbezpieczeństwo bankowości. Jak zapewnić bezpieczną i zgodną migrację do chmury?
Gdy banki przenoszą dane i obciążenia do chmury, muszą upewnić się, że zasoby i dane w chmurze są zabezpieczone i zgodne z przepisami, takimi jak te wydane np. Przez Europejskie Stowarzyszenie Bankowe (EBA). Jednak nowoczesne wdrożenia chmurowe są niezwykle złożone i zazwyczaj obejmują wiele infrastruktur chmurowych. Mimo że dostawcy chmury publicznej inwestują znaczne wysiłki w bezpieczeństwo, to bank nadal jest odpowiedzialny za zapewnienie cyberbezpieczeństwa organizacji. Poniższy artykuł przedstawia prawdziwe studium przypadku dużego banku, ukazujące wyzwania z jakimi się mierzył oraz rozwiązania, które wykorzystał, aby wzmocnić swoje bezpieczeństwo.
2022-03-30, 13:38

Jako że krajobraz cyberzagrożeń wciąż ewoluuje i staje się z roku na rok coraz bardziej niebezpieczny, ochrona infrastruktury informatycznej banku będzie stawać się coraz większym wyzwaniem. Osiągnięcie tego celu wiąże się z wieloma wyzwaniami, takimi jak:

• Ujednolicone zarządzanie bezpieczeństwem w chmurach i lokalnym centrum danych
  • Wykrywanie i korygowanie błędnych konfiguracji w czasie rzeczywistym
  • Usprawnienie i zapewnienie zarządzania
  • Spełnianie rygorystycznych przepisów dotyczących zgodności i prywatności

Jeden z południowoafrykańskich banków z tysiącami oddziałów, rozszerza swoją chmurę Azure i AWS o ujednolicone rozwiązanie bezpieczeństwa natywne dla chmury.

Głównymi wyzwaniami banku są: zarządzanie i kontrola bezpieczeństwa z jednego miejsca, integracja z innymi systemami, łatwe tworzenie reguł i profili, skalowalność i konsolidacja.

Rozwiązanie, które wybrał obejmuje CloudGuard Network Security firmy Check Point umożliwiający bezpieczną migrację ku chmurze, zapewniający bezpieczeństwo sieciowe i zapobieganie zagrożeniom oraz CloudGuard Security Posture Management firmy Check Point w celu zapewnienia zgodności chmury z przepisami. Bank zautomatyzował przepływy pracy związane z zarządzaniem środowiskiem wielochmurowym,

Bank otrzymał jedno rozwiązanie bezpieczeństwa natywnego dla chmury z pojedynczym zarządzaniem, obsługą wielu chmur (Azure, AWS, NSX…) oraz ujednoliconym zarządzaniem zabezpieczeniami i kontrolą stanu. Korzysta ze zautomatyzowanej zgodności i najlepszych praktyk, w tym egzekwowania bankowych ram zgodności, takich jak PCI DSS, NIST CSF/800-53 itp., wykrywania błędnych konfiguracji i egzekwowania zasad. Rozwiązanie zapewnia szybkie wyniki zgodności i alerty dzienników, a jego „builder” języka specyfikacji zarządzania (GSL) jest znacznie łatwiejszy w użyciu niż inne narzędzia na rynku.

Bank wykorzystuje zapobieganie zagrożeniom w czasie rzeczywistym, w tym emulację zagrożeń, ekstrakcję zagrożeń, zero-day, antywirus, rozwiązanie antybot, filtrowanie adresów URL, DLP, antyspam i tak dalej.

Ponadto osiągnął wyższą wydajność i niższe koszty dzięki niskim opóźnieniom dla aplikacji biznesowych, zarządzaniu i kontroli z jednego centralnego miejsca, łatwemu tworzeniu reguł i profili, łatwej integracji z innymi systemami. Całkowity koszt posiadania okazał się o 50% niższy niż w przypadku innych rozwiązań .

Podsumowując

Check Point umożliwia bankom dostarczanie klientom zaawansowanych usług cyfrowych z najwyższym poziomem bezpieczeństwa.

Przyjmując skonsolidowane podejście do bezpieczeństwa z architekturą i usługami Check Point Infinity, banki realizują prewencyjną ochronę przed zaawansowanymi atakami piątej generacji, osiągając jednocześnie 50% wzrost wydajności operacyjnej i 20% redukcję kosztów bezpieczeństwa.

Ta szeroka oferta rozwiązań i usług w zakresie cyberbezpieczeństwa firmy Check Point umożliwia 6500 instytucjom finansowym na całym świecie sprostanie ich największym wyzwaniom.

Alon Bar
Check Point Software Technologies