Raport: 100% firm miało doczynienia z atakami złośliwego oprogramowania!
Jeden z wiodących dostawców globalnych rozwiązań z dziedziny cyberbezpieczeństwa – Check Point, ogłosił wyniki pierwszego w historii badania wpływu ataków mobilnych na środowisko korporacyjne. Wyniki badań opierają się na danych zebranych od ponad 850. Wyniki wskazują wyraźnie, że zagrożone są zarówno urządzenia z systemem Android jak i iOS!
2017-11-23, 11:21

Nowy raport, oparty na danych badawczych zebranych przez Check Point Research z ponad 850 organizacji umiejscowionych na czterech kontynentach, jako pierwszy analizuje wpływ ataków mobilnych w środowiskach korporacyjnych. Rezultaty są bardzo poważne: urządzenia mobilne w przedsiębiorstwach są zawsze podatne na ataki i dotyczy to obu najpopularniejszych mobilnych systemów operacyjnych: Android i iOS. Zagrożenia dla użytkowników mobilnych są zdolne do zaatakowania każdego urządzenia i uzyskania dostępu do poufnych danych w dowolnym momencie. Zagrożenia te mają wpływ na wszelki rodzaj działalności, począwszy od usług finansowych, aż po administrację.

Kluczowe wnioski raportu:

• 100% badanych firm miało do czynienia z atakiem złośliwego oprogramowania na urządzenia mobilne
  • 54 to średnia liczba ataków mobilnego złośliwego oprogramowania przypadająca na jedną firmę
  • 89% doświadczyło ataku typu man-in-the-middle przez Wi-Fi
  • w 75% sieci firmowych było średnio 35 urządzeń mobilnych zrootowanych lub z jailbreakami

Wnioski raportu posłużyły Check Pointowi między innymi do aktualizacji narzędzia SandBlast Mobile. Ponieważ cyberprzestępcy stale opracowują nowe metody atakowania urządzeń przenośnych, wprowadzone aktualizacje wyposażają SandBlast Mobile firmy Check Point w nowe funkcje, dzięki którym przedsiębiorstwa i klienci indywidualni mogą wyprzedzić ruch hakera, są nimi m.in.:

– Wartość finansowa i częstotliwość ataków na urządzenia mobilne były wyższe niż w przypadku komputerów PC w 2017 r., co pomaga wyjaśnić wyniki raportu – powiedział Michael Shaulov, szef działu produktów mobilnych i bezpieczeństwa chmurowego w firmie Check Point. – Urządzenia mobilne to w gruncie rzeczy nowa furtka dla cyberprzestępców. Z przyjemnością dostarczamy ulepszone rozwiązanie SandBlast Mobile, aby aktywnie chronić przedsiębiorstwa i klientów indywidualnych.