Top Market z najtańszym koszykiem wielkanocnym
Okres przedświąteczny to czas, w którym sklepy rywalizują o klienta różnego rodzaju promocjami. Przyjrzeliśmy się cenom wybranych produktów świątecznych w najpopularniejszych sieciach handlowych w Warszawie. W których sklepach jest najtaniej?
2019-04-16, 15:04

Pięć sklepów stacjonarnych – Biedronka, Carrefour, Lidl, Top Market i Żabka – oraz internetowy Auchan Direct. Różni ich wiele, łączy popularność i zaufanie konsumentów. W tygodniu przedświątecznym przyjrzeliśmy się cenom najpopularniejszych produktów kupowanych w okresie wielkanocnym. Wśród dziewięciu produktów znalazł się żurek płynny, żurek lub barszcz biały w proszku, groszek i kukurydza, mąka, olej rzepakowy, kiełbasa biała, filety śledziowe oraz jaja – czyli niezbędne minimum świątecznego stołu.

Wybieraliśmy najtańsze produkty na sklepowych półkach, o jak najbardziej zbliżonej gramaturze. W przypadku dylematów (np. promocja mąki w Biedronce) staraliśmy się przedstawić szczegóły oferty. Wykaz cen podany został w tabeli poniżej.

*ceny w dniu 15 kwietnia 2019 r. - Top Market Świętokrzyska, Biedronka Wilanów, Lidl Białołęka-Głębocka, AuchanDirect.pl, Żabka Jerozolimskie, Carrefour Dw. Wileński

W tym roku cenową ofensywę przeprowadziła polska sieć Top Market. Całkowita wartość koszyka dziewięciu produktów wyniosła 30,92 zł. W zasadzie każdy produkt okazał się najtańszy, a tajemnicą niskich cen okazała się przede wszystkim marka własna sieci (O! Dobre.Pewne.Twoje.) oferująca obecnie najniższe ceny na rynku. Wyjątkiem była kiełbasa biała surowa, której cena za 1kg najniższa jest w Carrefour (8,99 zł) oraz w Biedronce (9 zł).

Najdroższym sklepem była Żabka, która w ostatnich latach zdominowała rynek małych sklepów osiedlowych (convenience); oferta Żabki nie należała również do najbardziej obfitej - nie udało się zakupić filetów śledziowych matjas oraz żurku w płynie. Pomimo braku tych dwóch produktów koszyk okazał się droższy o blisko 1,5 zł od najtańszego sklepu.