Check Point prezentuje nową platformę R80
W odpowiedzi na coraz większą złożoność problemów związanych z bezpieczeństwem nowoczesnych przedsiębiorstw firma Check Point® Software Technologies ogłosiła wprowadzenie platformy Check Point R80, najnowszej generacji rozwiązania służącego do zarządzania zabezpieczeniami. Platforma jest wynikiem ponad trzech lat badań i rozwoju, czerpie również z najlepszych technologii firmy Check Point, oferując specjalistom IT możliwość skoncentrowania wszystkich elementów zabezpieczeń ich środowiska w jednym miejscu i pozwalając na przeniesienie automatyzacji procesów na nowy poziom, a tym samym usprawnienie czasochłonnych zadań.
2016-03-10, 16:07

- Mnogość urządzeń połączonych, nowe technologie takie jak chmury obliczeniowe oraz stały napływ coraz bardziej zaawansowanych zagrożeń sprawiły, że zarządzanie bezpieczeństwem stało się kluczową kwestią wykraczającą poza dział IT – podnosząc rolę bezpieczeństwa do jednego z elementów strategicznych dla całej firmy. - stwierdził Gabi Reish, Wiceprezes ds. zarządzania produktami w firmie Check Point.

Postępy w technologii, w tym szybko zwiększająca się liczba urządzeń połączonych oraz współzależności globalnej gospodarki cyfrowej przyczyniają się do wprowadzania wielu usprawnień do naszej pracy. Stanowią one również wyzwanie dla firm, aby nie ulegać zagrożeniom, które stale się zmieniają i ewoluują. Nowa platforma zarządzania R80 odpowiada na te potrzeby, oferując przedsiębiorstwom ujednolicone podejście w zakresie zabezpieczeń skupiające wszystkie aspekty ich bezpieczeństwa w jednym miejscu, umożliwiając im sprawniejsze i bardziej profesjonalne stosowanie silnych zabezpieczeń w całej organizacji. Jest to możliwe dzięki następującym trzem elementom:

• Wprowadzenie „jednej konsoli, jednej polityki”. Nowa platforma R80 zapewnia niezmiennie silną ochronę całej infrastruktury z wykorzystaniem jednej konsoli do zarządzania obwodami, centrami danych oraz rozwiązaniami chmurowymi.Oznacza to usprawnienie i zyskanie większej przejrzystości stosowania zasad, nawet przy zezwoleniu wielu administratorom na pracę przy tych samych zasadach bez powodowania konfliktów.
  • Lepsze powiązanie bezpieczeństwa z procesami biznesowymi i architekturą sieci. Rozwiązania zastosowane w R80 pozwalają zespołom zajmującym się bezpieczeństwem na sprawniejsze zarządzanie zmieniającymi się zasadami, dzieląc je na mniejsze sekcje i łącząc bezpieczeństwo z procesami IT, co umożliwia również większą kontrolę właścicieli firm nad bezpieczeństwem i pozwala kluczowym pracownikom ds. bezpieczeństwa skupić się na działaniach bardziej strategicznych.
  • Zintegrowane zarządzanie zagrożeniami i skoncentrowany obraz ryzyka dla całej sieci.   Dzięki R80 zespoły ds. bezpieczeństwa mają pełny wgląd w status bezpieczeństwa i mogą reagować szybciej, aby zapobiec atakom. Monitoring, dzienniki, raporty i korelowanie zdarzeń ujęte są na jednym obrazowym, personalizowanym pulpicie.Pozwala to nie tylko na prostą obsługę, identyfikację i rozwiązanie problemu; ale także na stworzenie spersonalizowanych raportów na różnych poziomach – zarówno dla kierownictwa jak i dla partnerów technicznych.

- Dla lidera branży półprzewodników posiadającego sieć centrów projektowania na całym świecie niezawodność zabezpieczeń odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu poufności i integralności transakcji biznesowych - mówiSanjay Bhandari, Starszy specjalista ds. zabezpieczeń w firmie Marvell. - Dzięki rozwiązaniom Check Point, szczególnie dzięki platformie zarządzania R80, będziemy mogli sprawniej zarządzać bezpieczeństwem z poziomu jednej konsoli. Możliwość koordynacji pracy wielu administratorów nad bezpieczeństwem w tym samym czasie to dla nas błogosławieństwo, ponieważ nasz zespół jest rozproszony na całym świecie.