PGS przedstawi postulat zakazu handlu w niedziele podczas sejmowej debaty Nowoczesnej
Powszechny zakaz handlu w niedziele - takie rozwiązania zaproponuje Polska Grupa Supermarketów (PGS), sieć skupiająca polskie sklepy Top Market, Delica, Minuta8, podczas konsultacji zorganizowanych w Sejmie przez Klub poselski Ryszarda Petru - Nowoczesna w dniu 02 czerwca br. Spotkanie przedstawicieli organizacji gospodarczych, sieci handlowych, ekspertów będzie miało za zadanie wypracowanie wspólnego stanowiska sektora handlu i ustosunkowanie się do projektu ustawy opracowywanej przez rząd.
2016-06-01, 12:14

PGS popiera inicjatywę zakazu handlu w niedziele, kierując się względami społecznymi i zdrowotnymi. W opinii PGS prawo do wypoczynku powinni mieć oprócz pracowników również właściciele sklepów, którzy jednoosobowo prowadzą działalność handlową.

Wprowadzenie zakazu handlu w niedziele i święta pozwoli – zdaniem PGS – na znaczne ograniczenie kosztów pracowniczych, polepszenie warunków pracy i poświęcenie czasu rodzinie. Zakaz ten musi jednak obowiązywać wszystkie sklepy, tak aby uniknąć procederu handlu np. na stacjach benzynowych.

Michał Sadecki, prezes PGS podczas wizytacji w magazynach firmowych

PGS zwraca uwagę, że  zagraniczne sieci często otwierają swoje sklepy na stacjach benzynowych, omijając w ten sposób zakaz pracy w dni wolne od pracy. Szczególnie istotne jest rozwiązanie kwestii części stacji benzynowych, usytuowanych w centrach miast.

- Zagraniczne sieci zmusiły nas do pracy w niedzielę i polski przedsiębiorca musi dostosować się jeśli chce się utrzymać na rynku. Tymczasem uważamy, że 6 dni w tygodniu wystarcza na dokonanie zakupów a wszyscy pracownicy branży handlu powinni mieć wolną od pracy niedzielę – podkreśla Michał Sadecki, prezes PGS.

Robert Modliński