Miloan na czele rankingu firm pożyczkowych w Polsce (*GF)
Miloan Polska wygrał najnowszy ranking firm pożyczkowych (chwilówek) pod względem kosztów rozliczenia długu w okresie 1 miesiąca. Miloan z najniższymi, miesięcznymi kosztami obsługi wyprzedził Vivus i NetCredit.
2017-06-16, 11:54

- Dla pożyczki 3 tys. zł  spłacanej w jednej miesięcznej racie, najlepszą ofertę ma firma Miloan, której oddamy o 450 zł‚ więcej niż pożyczyliśmy. Drugie i trzecie miejsce z kosztami 540 zł oraz 550 zł zajmują odpowiednio vivus.pl oraz net credit. - czytamy w najnowszym rankingu Gazety Finansowej.

Co roku ponad 1 milion Polaków pożycza pieniądze na bieżące wydatki, wakacje, prezenty. Ponad 25 proc. tych pożyczek udzielanych jest przez Internet lub telefon. W przypadku finansowania o wartości poniżej 1.000 zł udział firm pożyczkowych w rynku jest jeszcze większy i sięga 40 proc.!  Prywatne firmy pożyczkowe stały się alternatywą dla banków i jedynym partnerem wielu Polaków, nie posiadających własnego konta. Średnia wartość zaciągniętej pożyczki to 2.500 zł.

Osobom, które nie mają możliwości skorzystania z oferty banku pozostają tzw. chwilówki, czyli wysokooprocentowane pożyczki. Koszty tych produktów są dokładnie określone przez prawo - maksymalne oprocentowanie wynosi dwukrotność stopy referencyjnej NBP powiększonej o 3,5 pkt proc (w sumie 7,5 proc.), zaś tzw. pozaodsetkowe koszty mogą stanowić maksymalnie 100 proc. wartości pożyczki.

Firmy pożyczkowe udzielają droższych pożyczek z powodu wyższego ryzyka ich klientów, mających niższą zdolność kredytową i niemogących uzyskać finansowania w banku. Pożyczki w takich firmach są droższe także z powodu modelu biznesowego, jaki przyjęły, polegającego na zbudowaniu dużej sieci dystrybucji, zatrudnianiu wielu pracowników udzielających kredytów i zbierających spłaty. Ale to jedyna opcja dla grupy 7 milionów osób, nie posiadających własnego konta bankowego tzw. "wykluczonych finansowo". Według danych NBP 18 proc. dorosłych Polaków nie posiada konta w banku.

*Ranking firm pożyczkowych został sporządzony przez redakcję działu ekonomicznego Gazety Finansowej na podstawie oferty z maja 2017 roku.