Interview w Polsce w 2016 roku!
''INTERVIEW'' - luksusowy miesięcznik life style, wkrótce pojawi się na polskim rynku prasowym. Wydawcą magazynu będzie polska spółka Artnews SA, przejęta przez amerykańskiego miliardera Petera M.Branta.
2015-10-19, 15:07

Magazyn ''Interview'' wydawany jest od 1969 roku i został założony przez Andiego Warhola i brytyjskiego dziennikarza Johna Wilcocka. Magazyn jest  formą wywiadów z największymi i najbardziej znanymi artystami, muzykami, celebrytami na świecie. Nowy miesięcznik zostanie wprowadzony na polski rynek w I połowie 2016 roku przez Artnews SA – polską spółkę wydającą dotychczas magazyn Art. & Business.

Magazyn będzie wydawany w języku polskim w wersji drukowanej i elektronicznej, na podstawie licencji posiadanej przez BMP Publications – firmę, która przejęła w październiku br. polską spółkę. Akwizycja, w ramach której amerykański inwestor (miliarder i bliski przyjaciel Donalda Trump'a) Peter M.Brant nabył 60% pakiet akcji polskiej firmy była największą transakcją na polskim, alternatywnym rynku finansowym GPW – New Connect. Amerykański miliarder zapłacił za większościowy pakiet akcji polskiej firmy 64 mln PLN (Artnews SA wyceniony na ponad 100 mln PLN), zmieniając Artnews SA w największe wydawnictwo o rynku sztuki na świecie. Od października br. do Artnews SA należą takie tytuły jak Art in America, The Magazine Antiques,  Modern, ARTnews, Art. & Business.

„Wskutek sfinalizowania tej transakcji, utworzyliśmy największe i najbardziej wpływowe wydawnictwo magazynów drukowanych i serwisów cyfrowych zawierających wiadomości, recenzje i informacje na temat rynku sztuki. Nowy Artnews S.A., będzie posiadał najbogatsze archiwum z zasobami na temat historii i zdarzeń dotyczących rynku sztuki z ostatnich 100 lat, a także będzie w stanie zaoferować najdokładniejsze raporty na temat sztuki klasycznej, sztuki nowoczesnej, sztuki współczesnej i sztuki zdobniczej” -powiedział Peter M. Brant, właściciel spółki BMP Media Holdings LLC i akcjonariusz mający posiadać pakiet kontrolny w Artnews S.A.

Teraz Artnews SA będzie posiadał prawa do wydawania magazynu ''Interview'' w Polsce i kilku krajach Europy ( http://www.interviewmagazine.com). Miesięcznik jest już obecny w Rosji, gdzie wydawcą jest znana modelką Naomi Campbell wraz z rosyjskim miliarderem Vladimirem Doroninem ( http://www.interviewrussia.ru ).

Polską firmą i wydawnictwem pokieruje dalej Izabela Depczyk, która była odpowiedzialna za przekształcenie magazynu ARTnews nabytego przez obecną spółkę Artnews S.A. od Milton Esterow w 2014 roku. Oprócz prowadzenia firmy na polskim rynku, do jej obowiązków będzie należało przygotowanie firmy do debiutu na niemieckim rynku finansowym –Deutsche Boerse w 2016 roku.

Już teraz spółka zredukowała skład Rady Nadzorczej z siedmiu do sześciu członków celem spełnienia wymogów ustanowionych przez Deutsche Boerse, na którą spółka chce wejść w przyszłym roku, oprócz obrotu jej akcjami na giełdzie w Warszawie.

Posiadamy nadzwyczajny zespół w połączonej organizacji, całkowicie zdominowaliśmy rynek mediów drukowanych w USA pod względem opłaconych i zweryfikowanych prenumerat, staliśmy się globalnym liderem w obszarze wywiadowni rynku sztuki dzięki naszej jednostce biznesowej Skate’s oraz utrzymaliśmy kierunek działań wskazany w naszej strategii, zgodnie z którym serwis Artnews.com ma stać się największym globalnym dostawcą treści cyfrowych poświęconych sztuce pod względem liczby odbiorców i osiąganego przychodu. Stało się to dzięki przeprowadzeniu integracji treści dziennikarskich, danych oraz badań ze wszystkich naszych serwisów mediowych w ramach jednej wspólnej platformy Artnews.com” - oświadczyła Izabela Depczyk, Dyrektor Generalny spółki Artnews S.A.

SELF